„Owoce i warzywa w szkole”


Uczniowie klas 0-III naszej szkoły są objęci programem „Owoce i warzywa w szkole”. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2,3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.

11 lutego 2015 roku przedstawicielki firmy Sebex – naszego dostawcy, odwiedziły naszą szkołę.  Na spotkaniach z dziećmi – uczestnikami programu, przypomniały zasady zdrowego odżywiania. Jednocześnie podczas prelekcji przygotowały smakowity sok marchewkowo-jabłkowy, którym poczęstowały dzieci oraz Panią dyrektor i wychowawczynie. O jakości soku mogły zaświadczyć kilkakrotne „dolewki”, po które dzieci ustawiały się w kolejce oraz wyraz zadowolenia na roześmianych buziach.

Zachęcamy Rodziców do wspólnego z dziećmi przygotowywania zdrowych i pożywnych soków owocowo-warzywnych.























<<< Wróć
Dodano: 15 Luty 2015
Gimnazjum NR 6 -  „Owoce i warzywa w szkole”


Odwiedzin: 121094